lauantaina, maaliskuuta 10, 2007

"Liian älykäs työtehtäviini" -pohdintani hedelmöitti itsensä

Moni itseni ikäinen tai varttuneempi lukija saattaa muistaa sen eläinaiheisen visailuohjelman joka ylen kanavalla pyöri joskus 90-luvun alkupuolella. Olisiko ollut "Mikä, mikä viidakkokirja" nimeltään tuo kansakuntamme muistin roskaposti?

Kyseisessä ohjelmassa näytettiin aikalailla säännöllisesti erilaisia videopätkiä ihmisapinoista, joille oli järjestetty kinkkisiä ongelmatilanteita. Yksi vakio-ongelmista oli etäinen eväs -temppu. Tutkijat, hupailijat tai kiusantekijät olivat laittaneet poloiselle apinalle evästä paikkaan johon se ei voinut oikein käsin yltää, joten apinan tuli käyttää päätään ja useimmiten apina onnistuikin sörkkimään löytämällään kepukalla aterian käden ulottuville ja sitä kautta suuhunsa.

Minä muistelen noita videoita töissä usein. Näen itseni tuona apinana. Toisinaan ongelmatilanteissa töissä etsin käsiini jonkun symboolisen kepukan jolla sörkin symboolisen aterian symboolisen käden ulottuville. Ainoa ero apinoihin tilanteessa on se, etten usko apinoiden alyävän arvostaa älyään, mutta voi herran jumala, että minä osaankin olla ylpeä ratkaistuani näitä lapsellisen yksinkertaisia pulmia!

"Behold! I got the banana because of my high level of intelligence"