sunnuntaina, elokuuta 14, 2005

Työelämä, orjuus & luovuus

Työssä käyvänä ihmisenä koen menettäväni päivittäin 8 tuntia tehokasta aikaa kehitellä kotonani jotain mullistavaa kulttuurin ja taiteen alalla. Kun taas olen kotona, katselen netistä pornoa. Miksi ihmeessä ihminen kokee olevansa luovimmillaan juuri silloin kun pitäisi tehdä jotain aivotonta rutiinia mikä on pomon mielestä tuottoisaa?

Muinaiset viisaat kreikkalaiset poistivat työajan harmillisen päällekkäisyyden luovuuden kanssa poistamalla työajan kokonaan ja hankkivat orjia jotka tekivät kaikki käytännön hommat ja suuret filosofit saivat lepuutella väsyneitä partojaan marmoriportaiden askelmilla. Näiden viisaiden miesten päässä syntyi monia viisaita ajatuksia sielusta, elämän tarkoituksesta sekä maailmankaikkeuden olemuksesta. Mitäpä nykyihminen tekisikään jos ei tietäisi elämän tarkoitusta tai sielun muotoa.

Jos orjasysteemi palautettaisiin, voisin toteuttaa itseäni sillä aikaa kun orjat toisivat minulle mainetta, mammonaa sekä puuvillaisia hyödykkeitä. Itseni toteuttaminen luultavasti jäisi kuitenkin siihen, että hakisin vuokraamosta läjittäin filmejä, täyttäisin ristikoita ja runkkaisin itseni uneen.

Orjasysteemin palauttaminen voisi myös johtaa siihen, että joutuisin itse orjaksi vaikka Vesa-Matti Loirille ja joutuisinkin runkkaamaan itsensä kansan suosikin uneen. Suihin en Veskulta ottaisi, eikä Vesku sitä vaatisikaan sillä olisin huono suihinottaja, purren kikkelistä. Tämän vuoksi Vesku kuitenkin käskisi palkollistensa hakata minua harjan varrella suuhun, jotta ei jäisi ikäviä hampaita muistuttamaan tuskaisista hetkistä Kansallisteatterin pukuhuoneessa.